Wednesday, 17 July 2013

Bedak Tanaka

Salam Ramadhan u all (^^)

Lama gak aku tak update blog. Beku je rasanya dah. huhuh. Pejam celik pejam celik dah masuk Ramadhan kan..and aku lately super duper bizi..tak sempat nak update review2 aku kat sini. Banyak jugak la yg tertangguh lagii =,=!

Aku nak review sikit pasal bedak tanaka yg tengah hot macam goreng pisang panas skrg ni!




Bedak tanaka ni berasal dari Myanmar dan digunakan oleh org Myanmar sejak duluuuu lagi. Tapi baru sekarang dipopularkan oleh Nora Danish dan di re-brandkan semula dengan jenamanya sendiri iaitu D.E.A - Danish Empire Accociates. Gitulah bunyik nye..kelas gitu !


Tu bedak tanaka keluaran D.E.A - Tate by DEA. Lawanyeee Nora Danish sebab pakai bedak nih. (Tapi dia dah memang lawa dan putih punnn) hihihih

 Bedak Tanaka ini dihasilkan dari pokok kayu tanaka sejak zaman dulu lagi dikalangan masyarakat Burma. Kaedah yang dorang gunakan pada zaman dulu sebelum adanya krim2 bedak tanaka ni adalah dengan menggiling kayu tanaka tu diatas lesung batu besar yang siap ada saluran air mengalir kebawah. Lepas tu..jus yang dihasilkan tu disapu ke muka. Bedak tanaka ini dipercayai dapat membuang jerawat, jeragat, melicinkan kulit muka dan berfungsi sebagai pelindung matahari.


Ada dua cara memakainya :

Cara 1) Lepas cuci muka, tak perlu lap muka tu.. terus je sapukan bedak tanaka ni ke muka. Gosok2 sampai kering untuk buang kulit2 mati tu. Pastu biarkan sampai kering selama 2 jam then bilas. Rasa lah kulit muka tu halus je taw..^^

Cara 2) Lepas cuci muka tak perlu lap jugak muka tu. Just dap2 kan bedak ke muka..then tidow. Esok pagi cuci je muka cam biasa. :)

Aku memang dah kenal bedak nih lama dah..masa budak2 Myanmar kerja kat tempat kerja aku dulu. Time tu aku HR kat situ..(dorang gelar aku Hantu Raya! ceh!). Bole kata asal aku nampak dorang masuk keje je..muka dorang bertepek2 bedak sejuk yg kaler cam kunyit nih. Dorang tu lelaki. Siyes laaa...dorang ni cam tak pedulikkan penampilan langsung..hohoho..ada gak first day masuk kilang dengan kain pelikat! Sabo jela..Kain pelikat Myanmar tuh..tapi taktau la kot tu pakaian rasmi dorang..
Kalau kita berkain pelikat pegi keje..memang orang ckp hape la kan :D

So aku pun tegur la dorang..pehal muka bertepek2 bedak nih! Nak tergelak pun ada gak. Dorang cakap bedak ni bagus..! Yela tu..aku tak ambik port pun ape yang bagusnya bedak tu time tu.Sebab nampak cam bedak sejuk biasa je. And memang ngarut laa tepek2 bedak sejuk datang keje..Aku masih ingat lagi nama dorang tu..Kyaw Min Aung, Win Myang, Saw Than Nge...

Tapi...aku tengok sungguh pun dorang pakai bedak nih...muka dorang serupa muka pecah rumah gak ! haha! mampos aku kalau dorang jumpa citer aku nih! :P
Takpe2. Kami dah biasa kutuk mengutuk dulu..keh3..

Aku rasa...orang Myanmar ni memang biasa pakai bedak ni tak kira dimana jua mereka berada...:D


Aku cuma pakai bedak ni sebelum tidur sehingga esok paginya. Takde la nak pakai sepanjang hari..hehehe..
Aku pilih bekas yg kaler hijau ni sebab ia berbau lemon. Bila bukak je penutupnya..bau wangi lemon semerbak..terasa mcm sabun pencuci pinggan. ;) Masa sapu bedak ni kat muka, rasa sejuk gak la..mungkin sebab dalam keadaan basah. Bila dah kering tu cam takde la rasa sejuk. Lepas tu aku tidur dengan bedak bertepek kat muka cam tepung gomak. Kalau sarung bantal putih..paham2 la.
Bangun esoknya..cuci muka cam biasa..
Aku rasa bedak ni boleh memudarkan parut2 jerawat kat muka dan mencerahkan kulit muka. Itu yg aku rasa sekarang ni. Mungkin kesan yang semakin ketara, kulit licin gebuzz tu boleh dilihat kalau pakai selalu. Entah la :D
 
Kalau berminat dengan produk ni bole email kat aku di sashaizumi09@gmail.com ATAU carik aku kat fb page https://www.facebook.com/pages/Shopaholic-Senses/384682728307310?ref=hl

(^^)/





Friday, 5 July 2013

Kurung cotton manik Vietnam, tudung dan kain ela

Lovies,!

Tak lama lagi...kite nak menyambut hari raya..(haih..puasa pun belum lagi)..hehe
Ada jugak yg buat persiapan raya awal2 lagi kan...terutamanya baju2 raya..sebab..nanti dekat2 nak raya..baju2 gojes yg korang nak tu dah disambar orang..atau susah dah nak dapat saiz..kan3?

 Kat sini aku nak tunjuk sikit koleksi baju kurung cotton manik dari Vietnam, kain2 ela 100% cotton english dan koleksi tudung. Material cotton Vietnam yang berkualiti, sejuk, dengan corak2 english cotton yang cantik dan comey2..apatah lagi bila memakainya.. ;)






Baju2 kurung potongan pesak gantung ni dihiaskan dengan manik2 di bahagian leher baju, pergelangan tangan dan bawah baju utk menambah seri pada baju.




Ada juga rekaan kurung moden dari fabrik cotton tanpa corak yg dihiasi batuan manik dan labuci untuk menambah seri pada baju..





Fuhh..raya sakan kak ton ;D

Kepada korang yg ingin menempah baju sendiri, boleh la dapatkan kain ela fabrik cotton english yg cute2 nih. Amat sesuai utk pakaian harian atau ke pejabat. Alahai..mesti nampak manis dan comel je bila korang berbaju kurung cotton english ni.. ;)


Ukuran utk kain ela ini ialah 60" bidang x 3.5meter panjang







Ada jugak koleksi2 tudung 3 layer printed ataupun plain yg comel2 kepada korang yg bertudung tapi masih ingin tampil bergaya. Material dari chiffon terbaik dan berkualiti yang dihiasi dengan brooch dibahagian depan tudung, ditambah lagi gabungan warna2 yg menawan dan corak2 ala tudung Fareeda yang pasti nampak gojes pada si pemakai ;)








Untuk sebarang pertanyaa dan pelbagai lagi koleksi baju kurung, kain ela dan tudung...boleh la carik aku kat facebook dan klik like disini untuk update terkini ----> https://www.facebook.com/pages/Shopaholic-Senses/384682728307310 atau klik je fb like button kat atas tu eh..

HARGA AMATLAH BERPATUTAN ;)

Boleh juga kalau nak email aku disini ---> sashaizumi09@gmail.com

Maceh...Selamat menunaikan ibadah puasa dan jumpa lagi ya (^^)/



Thursday, 13 June 2013

Radiglow Skinfiniti Tablet

FREEZE!!! NOT YOU! YOUR AGE!! :D

Yup, freeze your age! ;)


Bole ke hentikan umur ni?? Memanglah tak boleh...tua tetap tua kan uolss...biarkan masa berlalu dan terus berlalu. Tapi walaupun 5, 6tahun berlalu..nampak macam umur kita tak naik2..nampak muda je sentiasa...

Apa rahsianya agaknya..? Sentiasa senyum..happy.. jaga pemakanan..jaga penampilan...jaga kesihatan...tak gitu? Sambil tu..amalkan pengambilan supplimen yg membantu badan kita menjaga dan mengekalkan keremajaan tubuh badan kita. Umur yg semakin meningkat ni, segala agen2 yg menjaga kecantikan dan keremajaan kita pun dah letih bekerja...dorg pun nak retired dah...haha...

So..kita kena ada back up utk topup mana2 yg terkurang tu. Bukan utk sentiasa nampak cantik, segar..dan muda je..malah sentiasa sihat walafiat kerana itulah rahsia kesejahteraan dan kebahagiaan hidup kita. Kita sayangi diri kita dulu kan...:)


Selain mengamalkan pemakanan dan gaya hidup yg sihat, pilihan supplimen2 terbaik adalah penting untuk menjaga kecantikan luaran dan dalaman. So..aku nak share kat sini supplimen terbaik utk segala keperluan tubuh badan kita.




RADIGLOW SKINFINITI


Kenapa pilih Radiglow sebagai supplimen tambahan yg terbaik ni??

Kerana.. Radiglow adalah produk pertama yg lengkap dengan segala keperluan tubuh kita, bukan sahaja utk kesihatan malah untuk kecantikan diri kita. 1001 khasiat dan kebaikan hanya dalam 1 produk.
Ia didatangkan dalam 2botol yg mengandungi 30tablet kunyah disetiap botol yg mudah dibawa bersama dan dipek didalam bungkusan kotak ekslusif..



Cara pengambilannya amat mudah. Tablet enak dengan rasa blackcurrant/beri yg boleh dikunyah atau terus ditelan dan hanya perlukan 2 tablet Radiglow setiap pagi dan korang akan tampil menawan dan sihat dari hari ke hari.




Kandungan utama Radiglow :

* Blackcurrant extract
* Hydrolised Fish Collagen
* Vitamin C
*Astaxanthin
* L-Glutathione














Apakah ASTAXANTHIN??

Astaxanthin adalah pigmen merah yang terjadi secara semulajadi dalam pelbagai organisma hidup. Contohnya seperti Ketam, Udang, dan Ikan Salmon.
Ia adalah penemuan anti oksida terbaru oleh ahli2 sains pada abad ini. Astaxanthin berpotensi menjadi sumber terbaik, terkuat dan unik dalam keperluan tubuh manusia.

Kelebihan Astaxanthin :

  • Meransang sistem imuniti
  • Membantu mencegah serangan jantung
  • Membantu menghalang permulaan awal sel2 kanser
  • Membantu mencegah Alzheimer dan Parkinson
  • Menormalkan tekanan darah
  • Melegakan masalah prostat
  • Memberikan ketahanan yg baik untuk selsema
  • Mencegah dan mengurangkan kencing manis
  • Mencegah penyakit gusi
  • Meningkatkan kesihatan reproduktif
  • Melindungi kesemua bahagian sel-sel dari kerosakan oksidatif
  • Makanan tambahan utama untuk kesihatan mata dan mencegah kebutaan dan katarak
  • Degenerasi markular
  • Makular edema cystoid
  • Retinopati diabetik
  • Glaukoma dan lain-lain lagi

TAHUKAH ANDA RADIGLOW SANGAT BERKESAN UNTUK MERAWAT ECZEMA !!!

ECZEMA adalah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh sistem imun badan yg tak normal dan faktor genetik. Masalah ini kebiasaannya dihadapi oleh wanita dan kanak-kanak. Eczema boleh menyebabkan kegatalan pada kulit dan kulit menggelupas. Keadaan ini boleh menjadi bertambah buruk berikutan pengambilan makanan dimana pesakit mempunyai alahan terhadap makanan tersebut. Selain itu, menyentuh bahan2 alahan dan perubahan suhu secara mendadak juga akan menyebabkan kegatalan pada kulit.


Kanak2 berumur dibawah 10 tahun yg mengalami penyakit eczema ini boleh mengamalkan pengambilan supplimen ini dengan melarutkan setengah tablet Radiglow kedalam air sebelum diminum sekali setiap pagi.


Antara testimoni pengguna produk Radiglow skinfiniti....





Artis2 kita juga mengakui keberkesanan produk terbaik ini....!


 Inilah Rahsia kecantikan selebriti Emeldarosemila yang memiliki kulit putih, flawless, gebuss...


Pelakon comel Yana Shamsuddin, pemenang anugerah Pelakon Filem Wanita Popular juga pengguna produk Radiglow. Disamping membantu beliau tampil cergas di lokasi penggambaran, Radiglow juga membantu Yana tampil dengan lebih anggun, cantik dan gebu. Makin comel kan die...<3

Pelakon Shah Iskandar Mahfuz mengamalkan produk Radiglow untuk sentiasa tampil cergas dan bertenaga setiap hari. Radiglow membantu beliau yg sentiasa sibuk di lokasi penggambaran dari pagi hingga ke malam.

Yang pastinya produk Radiglow skinfiniti ini disahkan HALAL oleh Jakim dan mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia.



Kalau berminat dengan produk superb ni, email kepada sashaizumi09@gmail.com


 ATAU
dan pm disitu okeys ;)



1 KOTAK = 2BOTOL / 30 TABLET EACH

PERCUMA!! :
SKIN REGENERATIVE GREEN MASK
SHISEIDO BLACK MASK*
CRYSTAL COLLAGEN EYEMASK*
100GRAM RUMPAI LAUT SABAH GRED AAA*





* Selagi stok masih ada